понедељак, 11. октобар 2010.

ЧЕЖЊА ЗА ЉУБАВЉУ, хришћанска порука

Не постоји скоро ни једно друго осећање које толико заокупља људе као што је то љубав. Сви желе да воле и да буду вољени. Ипак, под речју љубав се данас подразумевају најразличитије ствари. Много тога се назива љубављу, што заправо нема много везе са њом. Погрешно је када се љубав поистовећује са сексуалним задовољствима. Многи људи пре или касније схвате да то није права љубав већ велика превара која не доноси трајно задовољење и осећај вољености. Други облик лажне љубави је љубав према материјалним добрима: новцу, аутомобилима, кућама и викендицама... Свето Писмо осведочено тачно казује да ''Ко љуби новце, неће се наситити новаца; и ко љуби богатство, неће имати користи од њега.'' (Књига Проповедникова 5:10). Веома је погрешна и себична љубав, када човек тежи да задовољи првенствено своје сопствене потребе а запоставља потребе своје породице и својих ближњих. Куда такав егоизам води видимо из примера многих разорених бракова и породица, као и у другим проблемима које муче савремени свет. Како је само различита заповест записана у Светом Писму која налаже: ''Љуби ближњега свога као самог себе.'' (3. Мојс.19:18; Лука 10:27).
Па, која је онда она права, истинска љубав? Библија, Божија Реч нам даје одговор. Она на много места описује Божију љубав према нама. Ево једног примера:

''Јер Бог је тако заволео свет да је свог јединородног Сина дао, да сваки – ко верује у њега – не пропадне, него да има вечни живот.'' (ев. по Јовану 3:16).

Божија љубав према нама је апсолутна и потпуна. Његова љубав према грешном човечанству је ишла дотле да је послао свога јединорођеног Сина на свет. Из љубави према нама Исус Христос, вечни Божији Син постао је човек. На земљи је претрпео много боли и патње. Из љубави према нама умро је на крсту, узевши наше грехе на себе. Рекао је: ''Нико нема веће љубави од ове: да неко положи свој живот за своје пријатеље.'' (ев. по Јовану 15:13). Три дана након своје крсне смрти Исус је васкрсао из мртвих. Он поседује вечни, непролазни живот. Његовим посредством и ми, грешни и смртни људи можемо да примимо нови живот, ослобођен терета наших грехова, у дубоком заједништву са Богом и са сигурношћу задобијања будућег вечног живота. Заиста, велика ЉУБАВ.
Са друге стране, Бог је избор оставио нама. Избор да ли желимо или не желимо да прихватимо Његову љубав. Да ли си ти лично, драги пријатељу, доживео Божију љубав кроз Исуса Христа Спаситеља? Да ли си допустио да те крв Исуса Христа, коју је он пролио на крсту из љубави према теби, очисти од свих твојих грехова? Једино Божија љубав може да нам истински помогне, како у животу тако и у смрти. Једино Божија љубав може да нас сачува од суда и вечног проклетства у које ће отићи сви они који одбијају веру у Спаситеља. Само љубав Исуса Христа може да нас оспособи да искрено волимо друге око себе.
Човек који живи као непокајани грешник, одвојен је од Бога и у себи не поседује божанску љубав. Није испуњен Божијим Светим Духом, и самим тим није оспособљен да искрено и безусловно воли. Ђаво покушава да опонаша праву божанску љубав у жељи да је искриви. Лажна љубав човека везује за овоземаљске ствари и управља његов поглед на оно што је пролазно. Свака она ''љубав'' која не налази своје извориште у Божијој љубави и мисли да без ње може да постоји, лажна је а самим тиме и грешна. На пример, велико је питање да ли младић који изражава благонаклоност према својој девојци заправо безусловно воли њу, или настоји да у понечему удовољи и себи. Уколико не познаје квалитете праве божанске љубави, љубави која првенствено пружа а не узима, онда се вероватно и не знајући налази у стању усредсређености првенствено на себе. Па чак и ако жели да поседује несебичну, истинску љубав – ипак је не поседује, зато што живи без заједништва да Исусом Христом који је извор божанске љубави.
Бог је у Светом Писму открио квалитет своје љубави према грешном човечанству. Апостол Јован је написао :
''По том се показала Божија љубав према нама, што је Бог послао у свет свог јединородног Сина – да ми њиме живимо. Љубав је у овоме: не да смо ми заволели Бога, него је он заволео нас и послао свога Сина као жртву помирења за наше грехе.'' (1. Јованова 4:9-10).
Који је твој одговор на ову Божију љубав? Да ли си прихватио Исуса Христа као свога Спаситеља? Ако ниси, онда му још данас предај свој живот. Признај му у молитви све своје грехе, све оно што те оптерећује. Признај му да си до сада поседовао лажна мерила љубави и много више волео себе него друге. Признај му да си поклањао љубав погрешним идеалима и имао погрешна мерила вредности. Наш Господ Исус Христос ће ти поклонити своју љубав и вечно опроштење свих твојих кривица. Примићеш духовни препород и сигурност спасења и вечног живота. Твој живот ће почети изнова.
Немој да оклеваш. Обрати се сада Господу Христу следећим речима:

Господе Исусе Христе, захваљујем ти да си из љубави према мени жртвовао свој живот. Опрости ми на мојој себичној љубави коју сам до сада другима указивао. Опрости ми све моје грехе. Господе, предајем ти свој живот у потпуности. Хвала ти што је твоја крв моћна да ме очисти. Испуни ме својом божанском љубављу и буди мој водич у свим подручјима живота. Амин.

Оно што ћеш доживети уколико искрено будеш молио јесте да ће те Бог испунити својом љубављу. Он ће те ослободити мржње, огорчености, надмености и страха. Божија љубав ће те оспособити да прихваташ и волиш друге онакве какви јесу.
Нека те Господ у свему благослови, а понајвише његовим вечним спасењем.